Before Sunrise

before_sunriseBefore Sunrise

Columbia Pictures

Directed by: Richard Linklater

Starring: Ethan Hawke, Julie Delpy

MPAA Rating: Rated R for some strong languages.

Genre: Drama, Romance

Yaa, one of my favorite movies all-time. Film yang tidak akan bosan saya tonton walaupun berulang kali. Biasanya romance is all about love, diisi dengan dialog2 manis penuh bullshit, happy ending, happily ever after, kekuatan cinta yang mengalahkan even the strongest villain etc etc, then those are nowhere to be seen on this movies. Bisa dibilang film ini adalah smart romance, romantis karena bercerita tentang pertemuan dua orang berlawanan jenis yang menghabiskan waktu bersama, smart karena dialognya benar-benar tidak mengumbar janji-janji romantisme, malahan mereka membicarakan tentang kehidupan, fakta disekitar mereka yang terkadang lucu dan menarik.

Before Sunrise mengisahkan pertemuan Jesse dan Celine di sebuah kereta, disinilah mereka mulai mengobrol dan saling menemukan kecocokan diantara keduanya. But soon ketika Jesse harus turun di Vienna, ia nekat mengajak Celine untuk ikut turun dan menghabiskan 1 hari di Vienna bersama.

Jesse: Alright, I have an admittedly insane idea, but if I don’t ask you this it’s just, uh, you know, it’s gonna haunt me the rest of my life
Celine: What?
Jesse: Um… I want to keep talking to you, y’know. I have no idea what your situation is, but, uh, but I feel like we have some kind of, uh, connection. Right?
Celine: Yeah, me too.
Jesse: Yeah, right, well, great. So listen, so here’s the deal. This is what we should do. You should get off the train with me here in Vienna, and come check out the capital.
Celine: What?
Jesse: Come on. It’ll be fun. Come on.
Celine: What would we do?
Jesse: Umm, I don’t know. All I know is I have to catch an Austrian Airlines flight tomorrow morning at 9:30 and I don’t really have enough money for a hotel, so I was just going to walk around, and it would be a lot more fun if you came with me. And if I turn out to be some kind of psycho, you know, you just get on the next train.
Jesse: Alright, alright. Think of it like this: jump ahead, ten, twenty years, okay, and you’re married. Only your marriage doesn’t have that same energy that it used to have, y’know. You start to blame your husband. You start to think about all those guys you’ve met in your life and what might have happened if you’d picked up with one of them, right? Well, I’m one of those guys. That’s me y’know, so think of this as time travel, from then, to now, to find out what you’re missing out on. See, what this really could be is a gigantic favor to both you and your future husband to find out that you’re not missing out on anything. I’m just as big a loser as he is, totally unmotivated, totally boring, and, uh, you made the right choice, and you’re really happy.
Celine: Let me get my bag.

And so be it, mereka berjalan bersama, roaming around the beautiful Vienna. Dan, aww, dialognya, benar2 tersusun rapi, indah, jujur, ga ada lebainya, and meaningful, mengajak kita untuk berpikir kembali tentang berbagai hal. Check this one out

Celine: You know, I’ve been wondering lately. Do you know anyone who’s in a happy relationship?
Jesse: Uh, yeah, sure. I know happy couples. But I think they lie to each other.
Celine: Hmf. Yeah. People can lead their life as a lie. My grandmother, she was married to this man, and I always thought she had a very simple, uncomplicated love life. But she just confessed to me that she spent her whole life dreaming about another man she was always in love with. She just accepted her fate. It’s so sad.
Jesse: I guarantee you, it was better that way. If she’d ever got to know him, I’m sure he would have disappointed her eventually.
Celine: How do you know? You don’t know them.
Jesse: Yeah, I know, I know. It’s just, people have these romantic projections they put on everything. That’s not based on any kind of reality.

before-sunrise1

and this one is true, i think :)

Jesse: Why is it, that a dog, sleeping in the sun, is so beautiful, y’know, it is, it’s beautiful, but a guy, standing at a bank machine, trying to take some money out, looks like a complete moron?

Chemistry antara Ethan Hawke dan Julie Delpy truly truly truly tercipta dengan naturalnya. Untuk menguatkan kesan nyata di film ini ternyata Richard Linklater sang sutradara sering menggunakan satu take tanpa putus. Dan itu berhasil film ini benar-benar terlihat seolah nyata, keindahan yang ditawarkan Before Sunrise adalah emosi yang ditimbulkan kedua karakternya.

Jesse: You know what’s the worst thing about somebody breaking up with you? It’s when you remember how little you thought about the people you broke up with and you realize that is how little they’re thinking of you. You know, you’d like to think you’re both in all this pain but they’re just like “Hey, I’m glad you’re gone”.

and again, maybe that’s true :D

My rating: 10/10

About these ads

~ by swindleroz on July 19, 2009.

10 Responses to “Before Sunrise”

  1. wahwahwah…..film ini, before sunset, before sunrise drive me crazy…..have to agree with you about the rating, 10/10…hahaha
    since I have the script, udh kek kitab suci aja buat gw, dibaca sebelum tidur…:D

    • hahaha. well 10/10 because its my favorite.
      what script? you don’t mean the whole 105 min dialogue do you? kalo iya dapet darimana tu?

  2. hha. before sunrise. finally you made a posting of it. :D

    aku belom nonton yang before sunset nii. wawawaaa.

    • ahaha yaa jadi inget dulu pertama kali komen ke mbak tyas di FS ngomongin ini hha.
      cobaa mbak, tapi di awal2 obrolannya agak dewasa :D

  3. kitab sucimu dalam berburu akhirnya kau postkan juga mar, gyahahaha

  4. adit…gw punya scriptnya, dua2nya..before sunset, sunrise…hehehe…dapetnya dari temen, dikasih link sama dia, tp skrg udh ga aktif lagi linknya, untung aja gw udh print semuanya…soft copynya masih ada ga ya??tar deh di cek2 lagi…hihi

  5. ambil aja dari subtitlenya. lol. atau di http://sunrisesunset.wikia.com/wiki/Before_Sunset_(2004)_script

    film ini cukup “dalam” dan berarti, namun orang yang nggak biasa nonton film yang “dalam” / orang alay tidak akan menikmatinya :P . pertanyaannya: kok bisa rated R ya? hahaha

    • true. pernah ada yang nimbrung nonton di leptop tapi langsung ga tahan terus pergi dengan berkomentar ‘ah isinya ngomong tok’. :)
      iya, rated R cuma karena beberapa swear words.

      thanks for the link anyway :)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: